Project Description

M4 Bocskai úti álmennyezet

Az üveg- és a fémburkolatok szokatlan alkalmazásai

A budapesti 4-es metró megállójának építészeti tervei 2005-ben rajzolódtak ki. Az állomások építészeti hangulatát a nagy belmagasságú terek markáns látszóbeton tartószerkezete mellett az utazóközönség közvetlen közelében megjelenő magas minőségű belsőépítészeti burkolatok határozzák meg.

A Bocskai úti állomás látszóbeton csarnokában az üveg- és a fémburkolatok szokatlan alkalmazásai kapnak főszerepet. A felületek kézműves igényű megmunkálása a felhasznált anyagok természetes gazdagságát mutatja meg. Minden esetben fény és tükröződés teszi még változatosabbá a látványt.

Három meghatározó elem jelenik meg a térben: a mozgólépcsőket kísérő nagyméretű üvegkapu, a peron végén álló szobrászati eszközökkel gazdagított üvegfal, és a kitámasztó gerendák felett húzódó fémburkolatú álmennyezet.

A peron feletti expandált lemez álmennyezet meggyűrt fémfelülete egyszerűbb anyaghasználattal jeleníti meg az üvegfalakon létrehozott változatosságot. A speciális burkolati rendszer panelenként szerelt, alumínium terpesztett lemez táblákból épül fel. A különleges eljárással strukturált, egyedileg megformált burkolat kialakítása a belsőépítészeti tervezésben is részt vevő szobrász, Bojti Márton (littleplus studio) munkáját dicséri. Az álmennyezet fémfelületén nincsenek ismétlődő elemek. A táblák egyedi gyűrése adta véletlenszerű mintázat felidézi a tört- és rogyasztott üvegfelületek spontán természetességét.

Az álmennyezet rombusz szemű, 6 x 3 mm szemméretű és 0,5 mm kiinduló lemezvastagságú alumínium expandált lemezből készült, melyet a Metmark Kft. szállított. Pontos típusa: 6 x 3x 0,8 x 0,5.

A 700 m² felületű burkolat egységes megjelenéséhez kiemelten fontos volt a megbízható minőségű, egyenletes megjelenésű alapanyag. Az expandált lemez mögött hangelnyelő réteg húzódik. Az áttört felület így akusztikai burkolatként is funkcionál, nagymértékben csökkentve az utastér hangterhelését.

Bocskai úti metróállomás – Palatium Stúdió Kft.

Építész tervező: Antal Máté

Generáltervező: Erő Zoltán

Projekt adatok

Dátum

2012

Felhasznált anyagok

rombusz szemű: 6 x 3x 0,8 x 0,5 mm

lemezvastagság: 0,5 mm

anyagminőség: alumínium

Projekt galéria