preloder

Járórácsok

most itt van:/Járórácsok
Járórácsok 2018-01-11T08:36:31+00:00

Járórácsok

Legyen szó ipari objektumokról vagy privát felhasználásról, a horganyzott járórácsok, illetve lemezprofilok számos problémára nyújtanak megoldást!

A járórácsok, lemezprofilok, létrafokok széles választéka áll rendelkezésre mind az alapanyag, mind a műszaki tartalom tekintetében, melyek jelentős részét raktárról, a fennmaradó részét pedig megrendelésre tudjuk szállítani.

A járórácsok felhasználási területei:

Alap tudnivalók a járórácsokról

A járórácsok különböző anyagú, fő- és mellékbordából összeállított, személy- és adott esetben járműteher viselésére alkalmas sík felületű testek. A rácsok teherviselő elemei mindig a megfelelően méretezett keresztmetszetű szalagacélból (esetleg más anyagból, pl.: rozsdamentes acél) készült főbordák. A járórácsok csak egy irányban (főborda irányban) teherviselők. Ezért elengedhetetlen a főborda hosszának egyértelmű megjelölése: mindenkor az elsőnek megadott táblaoldal méret. Az oldalak felcserélhetőségéből származó balesetveszély kivédése miatt célszerű a négyzet alakú rácsok tervezését elkerülni.
Amennyiben ez nem oldható meg, úgy mind a négy oldal megfelelő alátámasztása szükséges.

Fogalmak

Tovább olvasom

Anyagminőségek

Tovább olvasom

Korrózióvédelem

Tovább olvasom

Terhelhetőség

Tovább olvasom

Méretpontosság

Tovább olvasom

Rácsosztás

a = táblaméret a főbordák hosszirányában (alátámasztási irány); b = táblaméret a mellékbordák hosszirányában; c = a főbordák osztása; d = a mellékbordák osztása; e = a főborda magassága; f = a főborda vastagsága

Járórács típusok

préselt járórács
hegesztett járórács

A préselt járórácsok valamennyi iparágban használatos acélszerkezetű építmények, padlóemelvények, járdák, járófelületek és lépcsőpihenők fedésére szolgálnak. Esztétikus külsejük miatt a magas építészeti elvárásoknak is megfelelnek. A lehetséges méretek és a kialakítások széles skálája a préselt rácsok sokféle alkalmazását teszi lehetővé. Gépjárművel történő felhasználás esetén (autómosók, csatornafedelek, feljárók) a nagy teherbírású rácsok, olajos folyadékok, hó és jég előfordulása esetén a csúszásgátló kialakítású rácsok alkalmazása javasolt. A sűrű osztású (kis nyílású) préselt rácsok használata közterületeken, az épületek bejárata előtt, alagsori bejáratok felett és egyéb olyan helyen javasolt, ahol a szabványos rácsosztású rácsok alkalmazása nem lehetséges. A préselt járórácsok gyártása a DIN 24537 szabvány szerint történik. Az ipari és építőipari szektorban történő felhasználás mellett a préselt járórácsok kiválóan alkalmazhatóak homlokzati rácsként, árnyékolóként, menekülő útként, takarórácsként és konvektorok burkolataként. A préselt járórácsok készülhetnek acélból, horganyzott acélból, rozsdamentes acélból és alumíniumból.


Szerkezet

Az ék formára kivágott tartóbordákba nagy nyomással préselik be a gyengítetlen mellékbordákat. Ehhez a gyártási eljáráshoz egy 20.000 kN nyomóerejű prés áll a rendelkezésre. A magas nyomás és a tartóbordák vágatkialakítása egy erős és nagy csavarodás szilárdságú járórácsszerkezetet garantál. A terhelés megoszlása kedvező. Ezért a vágások, amelyek az építés során utólagosan szükség szerint felmerülnek, a járórácsok szerkezetének szilárdságát és az alkalmazhatóságát alig befolyásolják.


Gyártási méretek

A préselt járórácsok a piac által igényelt építési méretekben és erősségben, mindig az adott méretre készülnek. Keresztirányban a gyártási méret nem lépheti túl az 1400 mm-t.


Keretbefoglalás

20 x 2 mm-estől 40 x 3 mm-es tartóbordával készült préselt járórácsokat alapesetben T szegéssel készítik, de kérhető U szegés vagy laposvassal történő keretezés is. A 40 x 3 mm-nél nagyobb tartóbordájú préselt járórácsok laposvassal vannak keretezve.


Korrózióvédelem

Az elkészült hegesztett járórácsokat merülő fürdőben tűzihorganyozzák.


Standard program

A gyártó berendezések flexibilitása lehetővé teszi a legkülönbözőbb préselt járórács típusok előállítását. Az osztásokon belül magától értetődően a négyzetes rácsosztás is választható. Az alaposztásokon belül is lehetséges a váltás, pl.: a tartóborda osztás 22,22 mm, a mellékborda osztás 33,33 mm.
Figyelembe kell venni, hogy a járművel járható felületeknél az előírásoknak megfelelően a maximális rácsosztás nem lépheti túl a 33 x 50 mm-t.
A mellékborda vastagsága 2 mm-es tartóborda vastagságnál ugyancsak 2 mm. Egyébként a mellékbordák 1-2 mm-rel gyengébbek, mint a tartóbordák.
A tartóborda magasságtól függően a mellékbordák 10 vagy 20 mm magasak.


Típusmegjelölés

A préselt járórácsok típusmegjelöléséből következik a gyártási mód (préselt), a tartóborda, a rácsosztás és a keretbefoglalás. Csúszásgátló járórácsokat egy X-szel jelöljük a típusmegjelölés előtt (pl.: XP 330-33-3).
Példa:
P 330-33/44-3
P: préselt járórács
330: főborda ø 30×3 mm
33: főborda rácsosztás 33,33 mm
44: mellékborda rácsosztás 44,44 mm
3: keret ø 30×3 mm

Azonos tartóborda- és mellékborda rácsosztás esetén a rácsosztást csak egyszer adjuk meg, pl.: P 330-33-3


Egyedi kivitelezés

A préselt járórácsok, mint építészeti elemek különböző formákban és kivitelezésekben tartoznak a gyártási programhoz. Ezek lehetnek pl. árnyékoló elemek, légterelők, térelválasztók, dekorációs elemek és sok más. A rácsok készülhetnek 45° és 15° -os ferde mellékbordákkal.


Teljes rosták

Dekorációs elemekként, mint pl. álmennyezetként, korlátelemként, árnyékolóként úgynevezett teljes rostákat kínálunk, azaz olyan préselt rácsokat, amelyeknek a tartóborda és a mellékborda méretei megegyeznek. A teljes rosták 3 mm-es anyagvastagságig és 60 mm-es maximális építési magasságig készülnek.


A préselt járórács típusai

Ultra kivitel: a fő- és mellékbordák felszíne sima.
GS-kivitel: a főbordák vagy a mellékbordák vagy minden borda felszíne fogazott, a csúszásmentesség érdekében.
GS1: fogazott mellékbordák
GS2: fogazott főbordák
GS3: fogazott fő- és mellékbordák
A mellékbordák a teherviselésben nem vesznek részt, csak összefogják, és kifordulás ellen merevítik a főbordákat.

A hegesztett járórácsok ipari objektumokban, acélszerkezetű építményekben használatos padlóemelvények, lépcsőpihenők és járófelületek padozati elemei. A nagyobb teherbírású rácsok a közlekedésben használatosak. A csúszásgátló kialakítású termékek olajjal és egyéb zsíros anyagokkal szennyezett helyeken alkalmazhatók. A hegesztett járórácsok gyártása a DIN 24537 szabvány szerint történik.


Szerkezet

A csavart vagy kerek mellékbordákat egy munkafolyosón, magas nyomás alatt a töretlen (gyengítetlen) tartóbordákba belepréselik és egyidejűleg ellenállás hegesztési eljárással hegesztik.


Ellenállóerő

Az ellenállás hegesztési eljárás során az összes kereszteződési pont homogén, tömör hegesztésének köszönhetően kiemelkedő szilárdságú, a lehető legnagyobb ellenálló erejű és optimális terheléselosztású járórács keletkezik.


Vághatóság

A hegesztett járórácsok speciális szerkezeti jellemzői, azokat egyedülálló csavarodási szilárdságúvá és vághatóvá teszik. Akár az utólagosan alkalmazott vágásoknál, amelyek szereléskor gyakran elkerülhetetlenek, a járórácsok összetartó ereje és a szilárdsága nagymértékben fennmarad.


Keretbefoglalás

A hegesztett járórácsok szegése mind a főbordák, mind a mellékbordák irányában laposvasból áll. Nagy terhelésű járórácsoknál is a keret körben laposvasból készül.


Korrózióvédelem

Az elkészült hegesztett járórácsokat merülő fürdőben tűzihorganyozzák.


Biztonság

A járórácsok felső oldalára síkban behegesztett mellékbordák a lábnak biztos tartást adnak, így ez hozzájárul a biztonság növeléséhez és a munkahelyi balesetek minimalizálásához.


Gyártási szélesség

A hegesztett járórácsok gyártási folyamata szerint mindig 1000 mm-es standard szélességű (mellékborda irányban) szőnyeg (Matte) kerül legyártásra. A zsugorodásnak köszönhetően a hegesztési eljárás után az effektív szélesség kb. 998 mm marad, amit a rács elhelyezésekor mindig figyelembe kell venni. Az 1000 mm-es standard szélesség mellett ennél kisebb egyedi méretek is gyárthatók.


Típusmegjelölés

A hegesztett járórácsok típusmegjelöléséből következik a gyártási mód (hegesztett), a tartóborda, a rácsosztás és a keretbefoglalás. Csúszásgátló járórácsokat egy X-szel jelöljük a típusmegjelölés előtt (pl.: XSP 330-34/38-3).

Példa: SP 330-34/38-3
SP: hegesztett járórács
330: főborda ø 30×3 mm
34/38: rácsosztás 34×38 mm
3: keret ø 30×3 mm

A járórácsokkal kapcsolatos egyéb szakkifejezések

Osztáskép

Tovább olvasom

Főbordák

Tovább olvasom

Mellékbordák

Tovább olvasom

Felfekvés

Tovább olvasom

Bokaléc

Tovább olvasom

Szegések

Tovább olvasom

Szögacél szegések

Tovább olvasom

Visszacsípés

Tovább olvasom

Kivágások

Tovább olvasom

Leengedett szegés

Tovább olvasom

Lépcsőelemek járórácsokból

Szerkezet

A lépcsőfokok ugyanazon a típusokban készülnek, mint a préselt (P) illetve hegesztett (SP) járórácsok. Ezeket mindig csúszásmentes, lyukasztott belépő éllel és ráhegesztett oldallappal szállítjuk. Minden lépcsőfok védőgázas hegesztéssel készül. Ezáltal elkerülhető a salakképződés és megakadályozható a lépcsők deformálódása. A lépcsők egyenletesek és szögpontosak.
A préselt járórácsból készült lépcsőelemek a DIN 24537 szabvány szerint, míg a hegesztett járórácsból készült lépcsőelemek a DIN 24531 szabvány szerint készülnek.

Szerelés

Mivel a lépcsők DIN szabvány szerint negatív tűréssel készülhetnek és a lépcsőszerkezeteket is tűrések jellemzik, ezért a lépcsők csavarozása előtt meg kell vizsgálni, hogy a lépcsőtartó szerkezet és a lépcső között szükséges-e alátétlemez. Ezáltal elkerülhető a tartóbordák hegesztésének sérülése az oldallemezen.

Hosszlyuk kialakítás

A szerelés során, lépcsőszerkezeten történő könnyebb igazítás érdekében a lépcsőket az oldallapon mindig egy kör- és egy hosszlyukkal látják el.
A lyukasztott belépőél megnöveli a lépcső statikus értékét, és optikailag előnyösen jelzi annak első élét. Ez jelentősen hozzájárul a biztonsághoz.
Igény esetén rögzítő-szerelvényeket szállítunk a lépcsőkhöz, mely a következőkből áll:
– hatlapfejű csavar M 12 x 35 ISO 4016 (DIN 601)
– hatlapfejű anya M 12 ISO 4032 (DIN 934) és
– alátétkarika A 14 DIN 7989

AJÁNLAT KÉRÉS JÁRÓRÁCSOKRA

A COOKIE-k (sütik) segítenek szolgáltatásaink helyes működésében. A szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezik a használatukba. További információk itt!

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás